Viruși sau virusuri | cum este corect

Viruși sau virusuri? asta e întrebarea care nu ne lasă să stăm liniștiți pe rețelele sociale pentru că la fiecare postare apare cineva care știe cum se scrie mai bine.

Problema este că nu avem un răspuns 100% corect din punct de vedere gramatical. Atât viruși, cât și virusuri reprezintă forma de plural pentru substantivul virus. Așadar, le poți folosi pe amândouă fără a greși.

Cu toate astea, există o diferență stabilită mai degrabă între specialiștii din două domenii, medicina și informatica. Astfel, virusuri se folosește atunci când este vorba de un agent patogen care atacă omul și viruși atunci când e vorba de un virus de calculator care atacă sisteme informatice.

Se pare că DOOM2 vine cu o clarificare în acest sens și atribuie forma de plural viruși pentru virusul informatic, dar agentul patogen are, în continuare, ambele forme de plural, atât viruși, cât și virusuri.

În concluzie, singura greșeală din punct de vedere gramatic e să spui virusuri referindu-te la un virus de calculator, în rest poți folosi orice formă de plural dorești.

Lasă un comentariu